24 Şubat 2013 Pazar

İlgili Anne Babasınız ama….


İlgi konusu açıldığında nedense birçok anne babanın savunma mekanizmalarının devreye girdiğini görüyorum. 

Bazılarında ise tam bir panik hali, ispatlamak için pes pese maddeler sıralanmış olmasına rağmen hala gözlerimin içine bakarak tatmin olup olmadığımı anlama çabası. 

Burada ki mesele ilgi kelimesinde ne anladığımıza bağlı olsa gerek. Kimine göre ilgilenmek çocuğun birincil ihtiyaçlarını karşılamakken, kimine göre onunla sürekli birlikte vakit geçirmek olarak algılanıyor. Aslında kişi sayısı kadar tanımda sığdırabiliriz buraya….. 

Bu zamana kadar ilgilendiğinizi düşünüyorsanız peki neden bu sorunları yasıyorsunuz?

Bahsettiğimiz ilgi nasıl birşey ve nasıl başlıyor? Aslında çocuğunuzu tanıyarak ilgi meselesinin %50 sini halletmiş oluyorsunuz. Neleri sever, ne zaman üzülür, ne zaman desteğe ihtiyaç duyar.......
Devamında başarısız olduğunda verdiniz tepkiler, hasas oldukları anlarda onları gercekten etkin bir şekilde dinleyip dinlememeniz, her ne olursa olsun onları kabullenip kabullenmemeniz gibi bir çok başlık sayabiliriz.

Bir danışanım seanslarımızın ilerleyen günlerinde şöyle demişti; "ben çocuğumla hep aynı mekanda durmusum onunla vakit gecirmemişim, onun duygularını dikkate almamısım."

 Bazen sırf çocuğunuz istedigi için (size göre sıkıcı) onunla oyun oynamaktır aslında ilgilenmek. Onun hayret ettiği şeylere birlikte keşfe çıkmaktır. Birde onun gözunden görmektir hayatı.

Asırlar önce peygamber efedimiz (sav) "Çocuğu olan kimse onunla çocuklaşsın."Camiüssağir [6:209, Hadîs No: 8975] Sözüyle bize ne çok şey açıklamıştır.

Yeryüzündeki yıldızlar filmi tam da bizim konumuzla örtüşüyor. Her anne babaya bu filmi izlemesini şiddetle öneriyorum. Aşağıda bu filmden kısa bir kare bulacaksınız.


Psk. Ayşegül Karademir


 

 

4 yorum:

teşekkürler

"Hayattaki göreviniz sevgiyi aramak değil, sevginin karşısına kurduğunuz engelleri aramak ve ortadan kaldırmaktır." Rumi

Her insanın duygu derinliğinde kendisinden az ya da çok gizlediği, içinde çocukluk dramından parçaların bulunduğu bir gizli odası vardır. ...