25 Şubat 2013 Pazartesi

Emzik Bırakmak


          Her çocuk dünyaya geldiğinde belirli reflekslere sahiptir. Emme refleksi de doğuştan sahip olduğu reflekslerdendir. Emme refleksi sayesinde çocuğun karnı doysa da bir diğer ihtiyaç olan güven duygusu da giderilmektedir. Emme refleksi 24 ay devam eder. Eğer ki Çocuk emzikten güven duygusunu alıyorsa 24-30 aylık olana kadar sağlıklı bir emzik ile bu duyguyu tatmin edebilir. Tabi Çocuğun ağız yapısını bozmayacak,bir emzik olmasına dikkat edilmesi gerekir. Emme refleksini anneyle gideren yani anne sütü alan çocuklar. Emme refleksinin tamamını anneyle giderebilir. Çocuk annesiyle bu refleksini tamamlıyor ancak diğer taraftan emzik kullanıyorsa, emzikle alışkanlık kazanıyor demektir.  Bu şekilde emzik bırakması daha zor bir durum olarak karşımıza çıkacaktır.



Peki emzik nasıl bırakılır?



Bununla ilgili pek çok yöntem kullanılmaktadır. Emziği bebeğinizle beraber,bebek kediye hediye etmek, sadece emzik yok artık demek, emziği kesmek ya da delik açmak.

Emziğin ucunu kesip ya da delik açtığınızda çocuk havayı emeceğinden emmekten eskisi kadar zevk almayacaktır. Sorduğunda ise “emzik bozulmuş artık annecim” şeklinde cevap vermeniz ya da onunla beraber “nasıl olmuş” diye kısa süre incelemeniz yeterli olacaktır. Birlikte çöpe atarak onun geri gelmeyeceğini anlamasında sağlayabilirsiniz. Daha sonra emziğin yoksunluğunu hissederse oyuncaklarına yönlendirerek unutmasını sağlayabilirsiniz.



ve daha farklı birçok yöntem denenebilir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise bu dönemde çocuğunuzla güven duygunuzu zedelememeniz olacaktıır. Devamında emziği kaldırdıktan sonra ortaya diğer emziklerin çıkmaması gerekir. Çocuk emziği istediğinde kararlı, sakin bir dille artık yok demeniz yeterli olacaktır.  Kucağınıza alıp saçlarını okşamanız ya da beraber kitap okuyarak başka bir konuya geçiş yapmanız durumu daha sakin bir şekilde atlatmanıza yardımcı olacaktır.


Psk. Ayşegül Karademir



1 yorum:

  1. dilinize sağlık bebeğim yok ama inşallah ileride yardımcı olacak bana...

    YanıtlaSil

teşekkürler

"Hayattaki göreviniz sevgiyi aramak değil, sevginin karşısına kurduğunuz engelleri aramak ve ortadan kaldırmaktır." Rumi

Her insanın duygu derinliğinde kendisinden az ya da çok gizlediği, içinde çocukluk dramından parçaların bulunduğu bir gizli odası vardır. ...