6 Nisan 2013 Cumartesi

Çocuklara Farklı Yaklaşım Sistemi...


Uzun bir aradan sonra tekrar.........


Montesorri eğitim sistemi hep ilgimi çekmiştir aslında ancak bebeğim olduktan sonra değerini daha çok anladım diyebiliriz.


Çocukta doğuştan kedini geliştirme yeteneği vardır. Biz sadece bunu engellemeyelim yeter. Olabildiğince kolay olmakla birlikte koşuşturma içindeyken bir o kadar zor bir durum bu aslında….

Sistemi oturttuğunuz da ise kendiliğinden işleyen bir düzen içerisinde buluyorsunuz kendinizi, yeni bir durum ile karşılaştığınızda; eyvah simdi ne yapacağım demenize gerek kalmıyor. Peki bunu nasıl yapabiliriz? Bu sistemi benimsemek, hayata geçirmek bir süreç aslında… zamanla daha iyi anlıyor ve sindirdiğinizi hissediyorsunuz. Alışık olduğumuz sistemlerin aksine yavaş işlese de uzun vadede daha geçerli bir sistem.


Örneğin Çocuğunuza odasını toplaması için Çikolata (rüşvet- ödül) teklif ettiğinizde hemen etki ettiğini görebilirsiniz. Kolay ve zahmetsiz bu tutum ilk günler harika sonuçlar verse de ilerleyen zamanlarda doyumsuz ve her şey karşısında beklentisi olan bir çocukla baş başa kalmanıza neden olabilir.  Ve hatta hiç istemeseniz de bir süre sonra cezaya dönüşmüş bir kısırdöngünüm içinde bulabilirsiniz kendinizi…Aslında ödül yerine kullanılabilecek çok seçeneğimiz var. Çocuğunuz iyi bir şey yaptığında ona ne hissettiğini sormanız yeterlidir. O anki duygusunu fark etmesi bir sonraki durumda onu güdüleyici  olacaktır. Tabi ki kısa vadede ödül kadar etkili olmayan bu yöntem ilerleyen süreçte kalıcı bir sistemin özümsenmesini sağlayacaktır. bu konu ile ilgili başka yazılarda ayrıntılı değerlendirmeler bulabileceksiniz.


Bu sistem içerisinde başka neler mi var aslında Çocuğun dünyayı keşfetmesinde siz sadece yön gösterici oluyorsunuz.
Örneğin Ceketini kendisinin asması daha sonra kendisinin giymesi, özellikle yemeğini kendisinin yemesi... biraz zaman istese de bir süre sonra daha kolay oluyor.

Basit askılardan alıp yapıştırmanız yeterli oluyor. Bizim paşa yeni yeni ögreniyor... :)


İlk günler her yer yemek olsada zamanla daha iyiye gidiyor...:)







Oyuncaklarını kendisinin toplaması…. Oyuncakların bir sepetten toplanmasından ziyade raflarda yer alması ve az olması çocuğun zihinsel gelişimi acısından daha faydalı bir tutum olacaktır.



onları raftan indirip tekrar yerleştirmek  ona oyun gibi geliyor.:)




Psk Ayşegül Karademir

Bu konu da ilginizi cekebilir.




https://twitter.com/internetannesi

seminerleriniz için tesekkur ederim....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

teşekkürler

"Hayattaki göreviniz sevgiyi aramak değil, sevginin karşısına kurduğunuz engelleri aramak ve ortadan kaldırmaktır." Rumi

Her insanın duygu derinliğinde kendisinden az ya da çok gizlediği, içinde çocukluk dramından parçaların bulunduğu bir gizli odası vardır. ...