10 Şubat 2013 Pazar

13 Aylık Bebeğinizin Gelişimi

13 Aylık Bebeğiniz Şunları Yapabilir

Bu aya dek kesintisiz gece uykuları olan bebeğinizin, bu ay uykuları bölünmeye başlayabilir. Artık rüya görmeye ve bundan etkilenmeye başlamıştır. 
Keşfetmek en sevdiği şeydir. Dünya onun için sürprizlerle dolu ve keşfedilmesi gereken bir yer. Aklından şunlar geçiyor; “Buna dokunsam ne olur? Peki ya şunu devirsem? Buraya çıksam mı?” Yetişkinler için basit görünen bir hareketi defalarca yapmaktan hoşlanır. 
Bu dönemde anneye bağımlılık artar. Bebeğiniz sizden ayrılmak istemeyebilir ve ayrılmanız gerektiğinde arkanızdan ağlayabilir. Bu durum genellikle 18. aya kadar artarak devam eder ve sonra giderek azalır. 
Bardaktan tek başına su içebilir. Genellikle döker ama bu şekilde öğrenecektir.  

13 Aylık Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Destekleyebilirsiniz?

Gece uyandığında, ona sarılın, sakinleştirin ve uyku rutininizi uygulayarak yeniden uyumasını sağlayın. 
Dışarı çıkarken yanınıza aldığınız çanta eskisine kıyasla ağırlaşır. Artık küçük bir insanla geziyorsunuz, yanınıza ona uygun yiyecekler, hoşlandığı oyuncaklar, bolca ıslak mendil-bez-kıyafet, süt, su, biberon, suluk ve bu gibi şeyler almayı unutmamalısınız.

Bebeğinizle Nasıl Oynayabilirsiniz?

Saklambaç en sevdiği oyunlardan biridir. Ona “Neredesin?” diye sorarak oyunu başlatabilirsiniz. Bulamıyor gibi yapmanız ve aramanız sonu gelmeyen kahkahalara neden olur. Sonra siz saklanırsınız ve sizi bulduğunda başarmış olmanın sevinciyle güler. 
Herhangi bir oyuncağıyla al-ver oyunu yapabilirsiniz. Size verdiğinde teşekkür eder, sonra ona geri verirsiniz. “Anneye çorabını getir” diyerek farklı eşyaları öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Kâğıt-kalem vererek, tutmayı öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz.  

Bebeklerde Yemek Seçme

Bu aylarda bebeğinizin iştahı azalmış olabilir. Endişe etmeyin, çünkü büyüme hızı yavaşladığı için daha az gıdaya ihtiyaç duyabilir, bu dönemde arka arkaya diş çıkarabilir.
Ona yemek konusunda baskı yapmayın. Kabul etmiyorsa doymuştur, ona güvenin. Bırakın ne kadar yiyeceğine o karar versin. Siz ona sağlıklı seçenekler sunarak ne yiyeceğini belirleyin. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

teşekkürler

"Hayattaki göreviniz sevgiyi aramak değil, sevginin karşısına kurduğunuz engelleri aramak ve ortadan kaldırmaktır." Rumi

Her insanın duygu derinliğinde kendisinden az ya da çok gizlediği, içinde çocukluk dramından parçaların bulunduğu bir gizli odası vardır. ...